Jak działają płuczki węglowe CO2?
Urządzenie do adsorpcji dwutlenku węgla/płuczka gazowa usuwa dwutlenek węgla z magazynów chłodniczych, a także część gazu etylenowego. Płuczka gazowa zawiera węgiel aktywny, który umożliwia adsorpcję (wiązanie) cząsteczek dwutlenku węgla. Dwutlenek węgla jest usuwany z pomieszczenia chłodniczego poprzez transport powietrza z pomieszczenia chłodniczego przez węgiel aktywny, a następnie z powrotem do pomieszczenia.
Specyfikacja urządzenia
Oprócz panelu sterującego, na którym zaprogramowane są operacje wszystkich komór chłodniczych, urządzenie adsorpcyjne Termopolice wyposażone jest w oświetlenie płuczące gazem. Ten opatentowany system gwarantuje zapewnienie bardzo niskiej zawartości tlenu w komorze chłodniczej i w praktyce zapobiega wnikaniu tlenu do kamery chłodniczej.
Wentylator niskociśnieniowy ogranicza zużycie energii do minimum, co jest istotną zaletą, ponieważ myjka gazowa pracuje przez większą część dnia.
- Urządzenie adsorpcyjne to prosta i niezawodna technologia służąca przez wiele lat
- Obsługuje minimalną zawartość tlenu w aparacie
- Niski pobór mocy
- Minimalna potrzeba serwisu
- Efektywne wykorzystanie węgla aktywnego
- Ścisła podwójna wartość danych na wyświetlaczu urządzenia adsorpcyjnego i w kamerach
W jaki sposób wykorzystuje się czujniki gazu w ramach przechowywania w kontrolowanej atmosferze?
W przypadku przechowywania mrożonej i suszonej żywności monitorowanie i rejestrowanie gazu w czasie rzeczywistym może pomóc w zapobieganiu niepotrzebnym stratom przy jednoczesnym utrzymaniu produktów w optymalnych warunkach. Aby to osiągnąć, potrzebne są detektory gazu zdolne do ciągłej analizy online, z szybkim czasem reakcji i dobrą dokładnością.
Wysoki poziom dwutlenku węgla i obniżony poziom tlenu mogą być korzystne w zabijaniu inwazyjnych gatunków owadów, czyli mikroorganizmów, które w przeciwnym razie rozrosłyby się i psuły żywność podczas jej przechowywania. Wysokie stężenia azotu mogą być stosowane jako kontrola wilgotności do przechowywania suszonej żywności, ponieważ może pomóc w zachowaniu jakości żywności, jednocześnie wydłużając jej żywotność.
Stosowanie mieszanek gazowych zastępujących środki owadobójcze i dodawanie środków konserwujących, takich jak azotyny do mięsa, modyfikowane opakowania atmosferyczne i przechowywanie w kontrolowanej atmosferze, oferują wszechstronny i skuteczny sposób konserwacji żywności bez konieczności dodawania dodatkowych środków chemicznych lub etapów przetwarzania.