płuczki węglowe CO2

Jak działają płuczki węglowe CO2? 

Urządzenie do adsorpcji dwutlenku węgla/płuczka gazowa usuwa dwutlenek węgla z magazynów chłodniczych, a także część gazu etylenowego. Płuczka gazowa zawiera węgiel aktywny, który umożliwia adsorpcję (wiązanie) cząsteczek dwutlenku węgla. Dwutlenek węgla jest usuwany z pomieszczenia chłodniczego poprzez transport powietrza z pomieszczenia chłodniczego przez węgiel aktywny, a następnie z powrotem do pomieszczenia.

Specyfikacja urządzenia

Oprócz panelu sterującego, na którym zaprogramowane są operacje wszystkich komór chłodniczych, urządzenie adsorpcyjne Termopolice wyposażone jest w oświetlenie płuczące gazem. Ten opatentowany system  gwarantuje zapewnienie bardzo niskiej zawartości tlenu w komorze chłodniczej i w praktyce zapobiega wnikaniu tlenu do kamery chłodniczej.

Wentylator niskociśnieniowy ogranicza zużycie energii do minimum, co jest istotną zaletą, ponieważ myjka gazowa pracuje przez większą część dnia.

  • Urządzenie adsorpcyjne to prosta i niezawodna technologia służąca przez wiele lat
  • Obsługuje minimalną zawartość tlenu w aparacie
  • Niski pobór mocy
  • Minimalna potrzeba serwisu
  • Efektywne wykorzystanie węgla aktywnego
  • Ścisła podwójna wartość danych na wyświetlaczu urządzenia adsorpcyjnego i w kamerach

W jaki sposób wykorzystuje się czujniki gazu w ramach przechowywania w kontrolowanej atmosferze?

W przypadku przechowywania mrożonej i suszonej żywności monitorowanie i rejestrowanie gazu w czasie rzeczywistym może pomóc w zapobieganiu niepotrzebnym stratom przy jednoczesnym utrzymaniu produktów w optymalnych warunkach. Aby to osiągnąć, potrzebne są detektory gazu zdolne do ciągłej analizy online, z szybkim czasem reakcji i dobrą dokładnością.

Wysoki poziom dwutlenku węgla i obniżony poziom tlenu mogą być korzystne w zabijaniu inwazyjnych gatunków owadów, czyli mikroorganizmów, które w przeciwnym razie rozrosłyby się i psuły żywność podczas jej przechowywania. Wysokie stężenia azotu mogą być stosowane jako kontrola wilgotności do przechowywania suszonej żywności, ponieważ może pomóc w zachowaniu jakości żywności, jednocześnie wydłużając jej żywotność.

Stosowanie mieszanek gazowych zastępujących środki owadobójcze i dodawanie środków konserwujących, takich jak azotyny do mięsa, modyfikowane opakowania atmosferyczne i przechowywanie w kontrolowanej atmosferze, oferują wszechstronny i skuteczny sposób konserwacji żywności bez konieczności dodawania dodatkowych środków chemicznych lub etapów przetwarzania.